Het Linnaeus Trio

Concert voor de Nacht

Ga mee de donkere nacht in. Licht uit, spot aan op de dieren van de nacht, op nachtmerries en dromen. Luister naar de jagende kat, en de zeemeermin die de maan om hulp vraagt.

Concert voor de Nacht heeft het meest spectaculaire lichtplan denkbaar: de zonsondergang. Terwijl het concert zich ontvouwt, valt de duisternis in. Onze ogen passen zich aan en de andere zintuigen scherpen zich. Geuren, temperatuur en geluiden veranderen, muziek en omgeving vallen samen.

Met Concert voor de Nacht viert Het Linnaeus Trio de duisternis. De magie van de nacht komt tot leven door prachtige muziek, een snufje theater in regie van Menno Vroon en kostuums van de Arnhemse modeontwerpster Mirte Engelhard.

Concert voor de Nacht

In Concert van de Nacht klinkt een combinatie van klassieke muziek, luisterliedjes en volksmuziek, met muziekstukken van o.a. Hildegard von Bingen, Clara en Robert Schumann, Antonín Dvořák en Dolf de Kinkelder en teksten van onder meer Goethe, Annie M.G. Schmidt en Vasalis. Speciaal voor Concert van de Nacht schreef Florian Magnus Maier het mystieke en etherische Epitaph.

Nb: Warme kleding en/of een dekentje kan fijn zijn. Bij regen of harde wind wordt het concert verplaatst naar een overdekte locatie op loopafstand.

Concert voor de Nacht wordt mede mogelijk gemaakt door

Gravin van Bylandtstichting
Het Cultuurfonds
De toekenning van het Cultuurfonds is mogelijk gemaakt dankzij het A3ana Fonds

Wilt u ook een bijdrage leveren aan de financiering van deze voorstelling? Stichting Elytra heeft de culturele ANBI-status, Klik hier voor de mogelijkheden.

Concert voor de Nacht

Entomophonia!

Entomophonia! is een vrolijk buitenconcert waarin insecten de hoofdrol spelen. Het Linnaeus Trio heeft een bonte verzameling van muziekstukken in uiteenlopende stijlen geselecteerd, van Renaissance tot aan nieuw gecomponeerde muziek, van Franse chansons tot het Nederlandse lied.

Duik samen met Het Linnaeus Trio in de wondere klankwereld van de insecten, met composities van o.a. Bach, Desprez, Schumann, Fauré en Bartók. In deze muziek worden geliefde insecten als de vlinder en de bij, maar juist ook minder populaire insecten als luis, vlo, bromvlieg en mug in de schijnwerpers gezet.

In de muziek komen zowel muzikale imitaties van insectengeluiden als filosofische bespiegelingen geïnspireerd op insecten voorbij, met teksten van o.a. Emily Dickinson, Victor Hugo, Goethe en Nederlandse legendes Lennaert Nijgh en Annie M.G. Schmidt.

Maak kennis met de enorme diversiteit van de insectenwereld en ontdek de interactie tussen mens en insect en het insect als onmisbaar onderdeel van ecosystemen.

Achter de schermen werken mee:

Regie: Menno Vroon

Kostuums: Susanne Hurenkamp: Kleur je Hart

Advies en voorwoord programmaboek: Prof. Dr. Marcel Dicke

Opdrachtcompositie: Monoloog van de bromvlieg: Josee Hussaarts (tekst) en Dolf de Kinkelder (compositie).

Het Linnaeus Trio wordt ondersteund door Stichting Elytra

Entomophonia! wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Arnhem
Het Cultuurfonds

De toekenning van Het Cultuurfonds is mede mogelijk gemaakt dankzij het Ans Otten-Nypels Fonds en het Plantage Fonds.

Concerten

Entomophonia! is op 2 juli 2023 in première gegaan, in de prachtige Tuin de Lage Oorsprong (Oosterbeek), en heeft het trio weer een aantal prachtige tuinen gevonden om de insecten laten klinken, zoals de tuin van Pelinck in Norg, de Kwekerij en Tuin De Boschhoeve in Wolfheze, of de Zuidervermaning in Westzaan.

Daarnaast speelt het Trio ook een verkorte Familie/festival-versie: Het Grote verhaal van de Kleine Beestjes. Deze voorstelling hebben we gemaakt om op de Sonsbeek Theater Avenue te spelen. Met deze versie hebben we ook de opening van de tentoonstelling ‘Leve de Natuur’ in het Brabants Natuurmuseum van een muzikale omlijsting voorzien.

Ook deze zomer spelen we weer een aantal voorstellingen, van zowel Entomophonia! als Het grote verhaal van de kleine beestjes. Deze voorstellingen blijven te boeken.

Voor informatie en boekingen mailt u naar info@linnaeustrio.nl.

Entomophonia!
Herbarium

HERBARIUM, een muzikale ode aan de plant
concerten in tuinen en openluchttheaters

HERBARIUM

Ons doel met dit programma is de connectie te leggen tussen de muziek en de natuur, en hiermee het moois in de natuur te vieren. Bovendien willen we op een speelse en aantrekkelijke manier biodiversiteit en eco-systemen onder de aandacht brengen. Carl Linnaeus gaf planten een naam, het Linnaeus trio geeft planten een stem. Met het programma Herbarium wil het Linnaeus Trio een ode brengen aan het groen om ons heen. Vanwege de bijzondere instrumentatie speelt het Linnaeus trio veelal eigen arrangementen. Kees, Ellen en Jennifer mixen graag repertoire uit verschillende stijlperiodes, van middeleeuws tot hedendaags. Speciaal voor dit programma heeft Dolf de Kinkelder ’Sneeuwklokje’ gecomponeerd. Naast dit werk klinken ook oude en klassieke werken van Hildegard von Bingen, Mozart, Schumann en Sibelius, afwisselend met hedendaagse muziek van componisten als Victoria Poleva en singer-songwriter Dave Mallett.

Schoppenvrouw

Marijn van Klingeren (Schoppenvrouw) was al van jongs af aan gefascineerd door natuur, plant en dier. In eigen tuin deed ze veel ervaring op over plantverzorging en opbouw van biodiversiteit. Buiten zijn en bezig zijn in de tuin was voor Marijn pure ontspanning. Met een beetje weer was zij al snel in de tuin te vinden, in een park of in het bos.

Toch heeft het enige tijd geduurd voordat ze hier haar beroep van heeft gemaakt. Na jaren werkzaam te zijn geweest als docent en onderzoeker politicologie en sociologie op de universiteit, besloot ze zich om te laten scholen. Ze volgde een opleiding duurzaam tuinontwerp volgens permacultuurprincipes. De energie die ze hiervan kreeg was genoeg om haar carrièreplannen totaal om te gooien en haar hart te volgen. Sinds januari 2020 is Marijn zelfstandig tuinontwerper en verzorgd zij workshops permacultuur ontwerp met haar eigen bedrijf Schoppenvrouw.

Concerten

Herbarium is op 13 juni 2021 in première gegaan, in de binnentuin van Artius (Deventer). Vervolgens heeft het trio samen met Marijn de muzikale bloemenweelde laten klinken in talloze tuinen en kwekerijen, van Malden (Kiemkracht 64) tot Pieterburen (Botanische tuin Domies Toen), en van Maartensdijk (Tuinderij Eyckenstein) tot Hengelo (Plukreef).

Herbarium kan nog steeds gespeeld worden, als integrale voorstelling met of zonder pauze, of in delen (bij voorbeeld tussen verschillende gangen van een diner). Voor informatie en boekingen mailt u naar info@linnaeustrio.nl.